[deel 2] HTC HD2: Android of toch maar Windows Mobile

Door Okki5 op vrijdag 27 augustus 2010 13:25 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 6.450

Zoals sommige van jullie weten heb ik in mijn vorige blog mijn eerste impressies gegeven van Android op de HD2, enigsinds vergelijkend met Windows Mobile. Een goede tip uit de reacties (van elmoxx om precies te zijn), heeft tot dit deel 2 geleid. Het heeft even geduurd, maar er kwamen nog wat her-tentamens tussendoor :) Er zullen nog meer delen volgen, dus vergelijkingen die jullie zouden willen zien, gaarne even melden in de reacties.
Deel 2: Basis Exchange ondersteuning
In dit deel heb ik een tweetal handelingen uitgevoerd met zowel Windows Mobile en Android, om alvast de conclusie te verklappen, het is zoals je verwacht :P Het gaat om de volgende twee handelingen:

1) Een mail sturen met een exchange account naar een persoon uit de bedrijfsmap (GAL) (dus geen lokaal contact) en een BCC toevoegen.

2) Een kalender gebeurtenis aanmaken en daar mensen voor uit nodigen.

Zoals je misschien wel zult zien is de Windows Mobile versie niet de standaard van HTC, maar dat maakt verder niks uit voor de handelingen, aan Outlook is niks verandert. De Android versie die ik gebruik is 2.2 (ook wel bekend als Froyo).
De vergelijking doe ik aan de hand van op volgorde gesorteerde screenshots, met de gebruikte knoppen rood omcirkelt.

Ik heb geprobeert de stappen zoveel mogelijk gelijk te houden, beginnend bij het homescreen ( :| ik zie nu dat er een Duitse RSS op m'n homescreen staat in WM). Helaas is niet alles helemaal perfect gegaan, daarom heb ik een verhaaltje toegevoegd. Ik ben mij ervan bewust dat er snellere manieren zijn dan weergegeven, maar dat maakt voor de vergelijking niks uit. De enige afsnijroute die ik kan verzinnen is om een shortcut naar nieuwe mail op het homescreen te zetten (mogelijk in zowel android als WM).
Vergelijking 1
Om maar met de deur in huis te vallen, hier is de volgorde van handelen in Windows Mobile. (Klikken voor groot)
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/Windowsmail.jpg
Zoals je hier kunt zien bestaat deze handeling uit 7 stappen. Vanaf het homescreen gaan we naar het email-tab, daar drukken we op menu om het venster "nieuwe email" te openen. In dat venster is een druk op "Aan:" genoeg om de contactlijst te openen, die in Windows uit 3 tabbladen bestaat. Hiervan is de eerste lokaal en de laatste de bedrijfsmap. Na de laatste tab aangetikt te hebben kan je een naam invoeren, waarna Windows Mobile automatisch de GAL doorzoekt en suggesties geeft. Even op gereed klikken en we zijn weer terug bij het mailtje, waar het BCC veld al op ons wacht. Nu nog even op verzenden klikken en dan zijn er weer 2 mensen blij gemaakt met een onzinnig mailtje.

In Android is het niet veel anders, dat er toevallig een snelkoppeling naar mail op het Homescreen staat maakt niet uit voor de stappen, de eerste 3 zijn in Windows Mobile en Android nagenoeg identiek. Het enige verschil is dat Windows Mobile een schermknop heeft voor het menu en je bij Android een hardware knop moet gebruiken.
Hier zijn de screenshots:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/Android%20mail.jpg
In stap 4 verschillen de twee besturingssystemen ook nauwelijks, hoewel ik mij kan voorstellen dat mensen liever op een contact icoon (in Android) klikken dan op het woordje "Aan:" (Windows Mobile). Stap 5 laat zien dat Android meer in mappen werkt, en Windows Mobile meer in tabs. Verder gaat de bedrijfsmap doorzoeken hetzelfde, hoewel Windows Mobile suggesties geeft en continu zoekt terwijl Android pas zoekt zodra je op zoeken drukt en geen suggesties geeft. Android is daarnaast van mening dat het BCC veld niet standaard weergeven dient te worden, dus moet je dat veld activeren via het menu. Verzenden is weerom de laatste stap.

In het kort lijkt er weinig verschil tussen Android en Windows Mobile in deze stappen, hoewel WM toch stiekem mijn voorkeur krijgt omdat ik het idee van verschillende contactlijsten onderverdeelt in tabs fijner en overzichtelijker vind.

Om een reden die jullie verderop in deze blog duidelijk zal worden heb ik een third party exchange client voor Android aangeschaft, die de naam Touchdown Exchange draagt van het bedrijf Nitrodesk. Hier volgt de volgorde van handelen:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/Touchdown%20mail.jpg
De eerste 3 stappen komen wederom zeer overeen met de bovengenoemde clients. Stap 4 daarentegen laat een andere opvatting van mail versturen zien, het is gewoon een wizard mail samenstellen met tabbladen. Door op de knop GAL te drukken wordt een popup geopend die zoeken in de (je raadt het al) GAL mogelijk maakt. Helaas geen suggesties, maar de zoekfunctie werkt prima. Dan kunnen we verder naar het tabblad BCC, waar we meteen een adres kunnen invoeren, wederom met de mogelijkheid om GAL te gebruiken. Dan komen we bij de laatste stap aan en daar zie je een belachelijk klein invoerveld, wat de zojuist hoog opgebouwde overzichtelijkheid van het programma helaas laat kelderen.

Al met al is Touchdown een prima app, maar voor die laatste stap is maar 1 ding te zeggen. Jammer, het had zo goed kunnen zijn.
Vergelijking 2
Nu komt dan eindelijk de reden waarom ik Touchdown gekocht heb voor Android, na vele zoekpogingen ben ik er niet in geslaagd om te vinden hoe ik vanuit android mensen een automatisch verzoek tot een afspraak/vergadering verzenden. Daarnaast is de kalender van Android vreselijk beperkt (invulvelden en opties).
Eerst maar Windows Mobile, om jullie nieuwsgierigheid nog wat te voeden:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/windowsuitnodiging.jpg
Van het homescreen gaan we naar de kalendertab, waar het menu de optie new appointment geeft. Nu worden we getrakteerd op een grote lijst met alle mogelijke opties die Exchange ondersteund voor appointments. Na locatie en titel te hebben ingevuld is naar benden scrollen genoeg om te mensen toe te voegen aan die afspraak. Leuk detail is dat we zowel verplichte als optionele personen kunnen toevoegen. Een genodige selecteren gaat weer hetzelfde als bij mail de geadresseerde opzoeken en dan is deze niet veeleisende uitnodiging compleet.

Nu in Android met Touchdown:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/Touchdown%20agenda%20afspraak.jpg
Hier is weinig anders dan in Windows Mobile, eenzelfde soort lijst geeft vele mogelijkheden om in te vullen, maar Optionele genodigden kan je bij CC invullen.
Conclusie
Mocht je dit als een wedstrijd zien tussen Windows Mobile en Android, dan is Windows Mobile duidelijk de winnaar. Maar de mankementen (gebrek aan uitnodigingen en tasks!!) van Android zijn gelukkig heel goed te compenseren met Exchange apps zoals Roadsync en Touchdown. Ik heb maar besloten om voor Touchdown te gaan (de prijs scheelt toch maar 10 euro) omdat het wat fijnere widgets heeft dan Roadsync en meer opties.
Feit blijft dat Android op dit gebied dus alléén kan tippen aan Windows Mobile als je een Roadsync of Touchdown koopt (10 respectievelijk 20 euro).

[update] Ik ben vergeten te melden dat Android veel goed maakt door meerdere kalenders te ondersteunen!!.
Ook staan hier nog wat vragen uit de comments beantwoord:
- werkt de android market handig?
Ja, veel beter dan Windows Markteplace of OMarket, meer keuze en betere integratie in het besturingssysteem.
- is de google maps die mee komt beter/slechter?
Tot nu toe heb ik weinig verschil gemerkt, maar ik zal later nog wel een blog post maken over navigatie.
- lopen de animaties beter/slechter?
Dit is me niet negatief of postief opgevallen, maar nu ik erop let, de weer animatie (van Sense) in Android loopt iets soepeler dan in Windows Mobile.
Wat films betreft is er geen verschil tussen Windows Mobile en Android, 480P is op beide OSen even vloeiend.
- kun je de agenda synchroniseren met meerdere servers/kalenders? (want in google calendar kan ik meerdere kalenders maken, echter maar 1 synct met winmo via activesync)
Ja dat kan, een heel groot voordeel!!, ik zal het ook nog wel even in de blog post zetten, want Android maakt hiermee veel goed. In combinatie met Touchdown is het zelfs mogelijk 2 exchange account volledig te laten synchroniseren(dus 2 kalenders enzo). Dat komt perfect uit, want mijn prive adres is hotmail, wat maandag ook Exchange krijgt.
- is er een tast manager en heb je die wel/niet nodig?
Tja, persoonlijk vind ik ḿ nodig. Ik gebruik Taskiller (lol ja tas-moordenaar dus, zonder extra k). Er is een merkbare traagheid in Need for speed Shift als er op de achtergrond nog 10 programma's draaien.
- functioneert multi tasken een beetje?
Switchen tussen taken kan makkelijk door de home knop ingedrukt te houden, waar je de laatst geopende programma's ziet. Mits deze niet gekilled zijn kan je er direct naar overschakelen.
- zit er een fijne foto browser op zoals op de hd2? (fijn is een mening, maar hoe vergelijkt dat met elkaar?)
Ja, persoonlijk vind ik de standaard Android browser ongeveer net zo fijn qua weergave als Opera in Windows Mobile. Maar het is wel aan te raden om Dolphin browser te installeren in Android, want die ondersteund wél tabbed browsing.
- kan froyo ook als modem functioneren wanneer aangesloten op je pc/laptop?
Jazeker, net even geprobeerd en het werkt net zo goed als in Windows Mobile.
- reageert de touch-screen beter/slechter door andere drivers?
Ik kan je vraag niet precies volgen, voor Android doet de laatste driver het prima, maar soms moet je even 5 seconden geduld hebben voordat je kan unlocken. Daar wordt nog aan gewerkt door de devs. Met de Windows Mobile drivers heb je in Android natuurlijk niks meer te maken, maar ik kan wel zeggen dat in Windows Mobile de Chainfire drivers een groot verschil maken in video playback.

HTC HD2: Android of toch maar Windows Mobile

Door Okki5 op zaterdag 21 augustus 2010 12:56 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 11.170

Welkom bij mijn 2e post, de eerste heb ik maar verwijderd omdat de screenshots verloren zijn geraakt en het dus een loze post was geworden.

Zoals de meeste die deze blog lezen waarschijnlijk wel weten bestaan er al enkele weken bijna foutloze Android distributies voor de HD2. Voor zover ik weet zijn zelfs alle kleine dingetjes zoals notification leds, 5MP camera ed. al werkend in de laatste kernels (zImage).

Op het punt dat ik deze blog schrijf vraag ik mij dan ook af wat ik zal gaan gebruiken als alledaags besturingssysteem.
Omdat Windows Mobile niet het mooist uitziende OS is en ik ook weleens Android wilde proberen heb ik een Android distro gekopieerd waar ik nu al ongeveer 10 dagen mee aan het werken ben. Tijdens die 10 dagen Android (Froyo) zijn mij enkele dingen opgevallen die de keuze tussen Windows Mobile en Android niet vergemakkelijken.
Één van de belangrijkste zaken waarvoor ik mijn telefoon gebruik (na telefoneren en smsen natuurlijk) is plannen en emailen. Het liefst zet ik al mijn afspraken en taken via Exchange in mijn telefoon, zodat ik kan kijken wanneer ik een keertje vrij ben :)
Opstartwizard en instellingen
Een van de eerste zaken die opvalt bij het starten van Android is de schoonheid van het OS. Het tweede wat mij opviel is dat de Exchange server instellen net zo makkelijk is als op Windows Mobile, wat een groot pluspunt is. Nu komt een grote maar, vreemd genoeg kon ik nergens in die setup wizard de instellingen vinden om taken te synchroniseren... Even googlen leerde mij dat Android 2.2 niet standaard het synchroniseren van taken ondersteund. Gelukkig zijn hier blijkbaar wel apps voor, maar die heb ik nog niet geprobeerd omdat ik gelukkig weinig taken heb tijdens de zomervakantie.

Ach een kleine tekortkoming, maar het uiterlijk van Android maakte veel goed. Verderop in de setupwizard (staat ook bij instellingen) kwam ik nog een opvallend punt tegen. Hieronder staan 2 screenshots, iedereen begrijpt wel welke Windows Mobile is en welke Android is.
http://www.wuala.com/api/preview/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/Google%20location.png
In Windows Mobile kan je gebruik maken van Google's location service zonder anoniem allerlei gegevens te versturen, in Android kan dat niet. In Android kan je alleen Location service gebruiken als anoniem gegevens verstuurt :X terwijl je in Windows Mobile kan kiezen om gegevens te versturen.
Dit is misschien een beetje mierenneukerij, maar wel opvallend.

Wat mij verder ook opviel bij het eerste gebruik, er is geen file explorer.... Hoe moet ik nu de .apk files die ik op mijn SD kaart had staan installeren? Gelukkig bood de excellente Marketplace Astro aan, waarmee ik gelukkig die .apk nog kon vinden en installeren. Het was een vreemde gewaarwording om niet zomaar je toestel te kunnen verkennen... hoe kun je zonder zoiets fatsoenlijk onnodige dingen van je geheugenkaart gooien of kopieren of aanpassen?
Met dit soort zaken kan ik gelukkig niet al te erg zitten, aangezien er apps zijn om dit soort tekortkomingen op te vullen.
Sense
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/Sense%20home.png
Na de Wizard kreeg ik het bekende HTC Sense te zien. Het eerste wat opvalt is dat alles er zo gelikt uitziet. Geen scherpe hoeken zoals in Windows Mobile, wat het geheel een beetje speelse indruk geeft. De indeling van het homescreen is makkelijk te verbouwen, met behulp van widgets, applicaties, snelkoppelingen en mappen. Dit geeft de Android Sense een wat meer dynamische uitstraling. Het verschil tussen de WM sense en de Android sense is dat je bij WM kiest wat je niet wilt zien en bij Android kies je wat je wel wilt zien. Android geeft je 7 tabbladen die je naar eigen inzicht in kan vullen met dingen, WM sense geeft je meer dan 10 tabbladen waarvan ik altijd maar de helft gebruik.
Een belangrijk onderdeel van Sense is de tab met emails. Persoonlijk vind ik de WM email tab beter en dat zal ik proberen hier te laten zien.
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/Sense%20Mail.png
De reden waarom tabs en daarmee Sense worden gebruikt is dat je in één oogopslag de informatie kan zien je die wilt zien zonder daarvoor eerst een applicatie op te hoeven starten. Dit is precies waarom de mail tab faalt in Android. Voor één email account is het prima, maar iedereen heeft tegenwoordig wel een privé account, een bedrijfs/school/universiteits account en minimaal één spamaccount (voor als je sommige dingen langer nodig hebt dan 10-minutemail je geeft :P ). In WM Sense heb je die emailaccounts rechts in het scherm staan als envelopjes, een korte klik is genoeg om daar de laatste mail van te zien.
Mail en agenda
In Windows Mobile ik synchroniseerde altijd mijn Exchange mails, agenda en taken met mijn telefoon. Contacten synchroniseren was nooit nodig omdat ik die toch gewoon via de company directory kon ophalen als ze nodig waren. Wat dat betreft heeft Android gelukkig met 2.2 (Froyo) een flinke fout goed gemaakt. Vóór Froyo kon je niet in de company directory contacten ophalen. Helaas is het nog niet mogelijk meer informatie te zien over deze contacten, zoals hun verblijfsplaats en telefoonnummers (of het zit heel goed verstopt). Dit is een kleine issue maar gelukkig omheen te werken met een adresboek via het internet (als je bedrijf dat tenminste heeft).

Toevallig kwam er op dat moment een appointment binnen via de mail. Waar ik bij WM altijd gewend was dat er een apart vak bovenin de mail stond met de details van het voorstel, zag ik die niet staan in Android. Sterker nog, alleen de inhoud van de appointment was te lezen en ik kon accepteren of weigeren. Niks aan de hand zou je zeggen, ware het niet dat er in de inhoud geen tijd en locatie stond. Ik kreeg dus de keuze een appointment te weigeren of te accepteren zonder dat ik een tijd of locatie kon zien. Dit was een beetje vreemd, dus ben ik naar de oorzaak gaan zoeken... In WM kreeg ik wel gewoon de details van het vergaderverzoek door, met tijd en locatie.
Inmiddels ben ik er nog niet achter hoe dat kwam, ik heb geprobeerd het te reproduceren met als enige verschil dat ik een nederlandse outlook heb en de verzender van het eerste appointment een engelse...
Helaas heb ik hier geen screenshot van, want dat mailtje verdween toen ik 'm accepteerde, wat natuurlijk ook al heel vreemd is. Het staat wel in mijn agenda goed overigens.

Nu komt de grootste ergernis bij mail in Android, mails die ik op m'n telefoon al heb gelezen krijg ik later op m'n thuiscomputer nog gewoon als ongelezen te zien en omgekeerd geldt dat ook... Dit is zowel met Exchange mail en met hotmail en is redelijk irritant. Als je net een nieuw mailtje hebt gelezen op je pc en Android synchroniseert een halfuur later krijg je het mailtje als ongelezen te zien op je pc, terwijl deze gewoon op de server staat als gelezen.

In de kalender missen sommige dingen wel, hieronder staan hetzelfde appointment in WM en in Android:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/Afspraak.png
In het scherm van WM zit nog veel meer informatie, de Android kalender neemt niet alles mee van die afspraak, zoals status (wat wel handig is als je geen zin hebt voor een heleboel zaken je telefoon op stil moet zetten en daarna weer terug veranderen). In Android wordt de opgegeven status dus niet gekoppeld aan een geluidsprofiel op je telefoon.
Verder is er weinig verschil tussen de WM kalender en de Android kalender (logisch, want ze zijn beiden custom van HTC).
Andere opvallende zaken
Naast het feit dat een file explorer ontbreekt heb ik ook door andere oorzaken het gevoel dat Android oppervlakkig is. Dit is niet echt zo, maar bij WM heb ik persoonlijk altijd het idee dat er meer achter zit en dat ik meer kan aanpassen... Of het nou om de opacity van je sense tab gaat of het lettertype of de structuur van het programma menu, in WM kon je dit allemaal aanpassen op de 1 of andere manier.

Ik ben echter wel een groot fan van een overzichtelijk Home screen, toen ik een iPhone gebruikte was het eerste wat ik me afvroeg waar is het Homescreen waar je alles overzichtelijk kan zien in 1 oogopslag... Ik dacht dat ik in het programma menu vast zat :9
Het Android Home screen vind ik wel fijner dan die van WM, zelfs met Cookie's Hometab, voornamelijk omdat het er leuker uitziet. De tabs van Android zijn daarentegen wat minder, met name de mail tab.
Tja en nu nog kiezen
Windows Mobile voelt degelijker aan, onder andere de mailapplicatie en contact applicatie is net wat beter dan in Android en in snelheid is er nauwelijks verschil. Maar het sterke punt van Android is dat alles zo naadloos in elkaar overloopt, de integratie met allerlei sociale netwerken en andere sites is zoveel beter in Android. De marketplace bevat heel veel apps, waarvan hooguit de helft geen totale onzin is.

Het gevoel wat ik aan deze 2 OSen overhoud is dat Android sommige zakelijke functies mist, maar de functies die zowel WM als Android heeft doet Android vele malen beter. Waar Windows Mobile het goed doet met aanpasbaarheid, is dat bij Android niet nodig om het OS er leuk uit te laten zien. Toegegeven, kleine ongemakken zijn in Android moeilijker weg te werken, maar er zijn er ook wel wat minder.

Android heeft met de standaard browser al zoveel beter internet dan Windows Mobile en met de schermgrootte van de HD2 kan dat tegen geen enkele telefoon op die ik in Nederland heb geprobeerd. Je hoort tegenwoordig wel vaak dat Flash verouderd is, maar eigenlijk kan je er op internet niet omheen, en Android speelt flash zoveel beter af dan WM, zelfs 10.1.
In een winkel heb ik de lelijk uitziende Desire uitgeprobeerd, maar ik miste direct het grote scherm van m'n HD2. Ik ben niet compleet lyrisch over Android, maar voor mijn gevoel heeft het wel in combinatie met de HD2 gezorgd voor een telefoon die met de combinatie van hardware, software en functionaliteit met kop en schouders boven andere telefoons in Nederland uitsteekt. (totdat de Desire HD hier is waarschijnlijk :P )

Vastlopers in Android heb ik tot nu toe nog niet gehad, maar ik gebruikt het ook nog maar 10 dagen. (Dat Windows Mobile vast loopt is overigens ook een vooroordeel, dat gebeurt echt zelden.) Af en toe moet je nog wel even wachten voordat het lockscreen verschijnt maar dat zijn kinderziektes. Wat een ervaren WM gebruiker zal merken is dat Android heel zwaar leunt op de hardware knoppen, terwijl WM overal een software button voor geeft( wat niet geen slecht punt is (bij mijn vorige 3 HTC toestellen waren na een jaar nog maar 1 of 2 werkende hardware buttons over)

Mocht alles mis gaan, kan ik altijd nog m'n telefoon resetten zodat ik terug ben in het vertrouwde Windows Mobile.