HTC HD2: Android of toch maar Windows Mobile

Door Okki5 op zaterdag 21 augustus 2010 12:56 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 11.081

Welkom bij mijn 2e post, de eerste heb ik maar verwijderd omdat de screenshots verloren zijn geraakt en het dus een loze post was geworden.

Zoals de meeste die deze blog lezen waarschijnlijk wel weten bestaan er al enkele weken bijna foutloze Android distributies voor de HD2. Voor zover ik weet zijn zelfs alle kleine dingetjes zoals notification leds, 5MP camera ed. al werkend in de laatste kernels (zImage).

Op het punt dat ik deze blog schrijf vraag ik mij dan ook af wat ik zal gaan gebruiken als alledaags besturingssysteem.
Omdat Windows Mobile niet het mooist uitziende OS is en ik ook weleens Android wilde proberen heb ik een Android distro gekopieerd waar ik nu al ongeveer 10 dagen mee aan het werken ben. Tijdens die 10 dagen Android (Froyo) zijn mij enkele dingen opgevallen die de keuze tussen Windows Mobile en Android niet vergemakkelijken.
Één van de belangrijkste zaken waarvoor ik mijn telefoon gebruik (na telefoneren en smsen natuurlijk) is plannen en emailen. Het liefst zet ik al mijn afspraken en taken via Exchange in mijn telefoon, zodat ik kan kijken wanneer ik een keertje vrij ben :)
Opstartwizard en instellingen
Een van de eerste zaken die opvalt bij het starten van Android is de schoonheid van het OS. Het tweede wat mij opviel is dat de Exchange server instellen net zo makkelijk is als op Windows Mobile, wat een groot pluspunt is. Nu komt een grote maar, vreemd genoeg kon ik nergens in die setup wizard de instellingen vinden om taken te synchroniseren... Even googlen leerde mij dat Android 2.2 niet standaard het synchroniseren van taken ondersteund. Gelukkig zijn hier blijkbaar wel apps voor, maar die heb ik nog niet geprobeerd omdat ik gelukkig weinig taken heb tijdens de zomervakantie.

Ach een kleine tekortkoming, maar het uiterlijk van Android maakte veel goed. Verderop in de setupwizard (staat ook bij instellingen) kwam ik nog een opvallend punt tegen. Hieronder staan 2 screenshots, iedereen begrijpt wel welke Windows Mobile is en welke Android is.
http://www.wuala.com/api/preview/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/Google%20location.png
In Windows Mobile kan je gebruik maken van Google's location service zonder anoniem allerlei gegevens te versturen, in Android kan dat niet. In Android kan je alleen Location service gebruiken als anoniem gegevens verstuurt :X terwijl je in Windows Mobile kan kiezen om gegevens te versturen.
Dit is misschien een beetje mierenneukerij, maar wel opvallend.

Wat mij verder ook opviel bij het eerste gebruik, er is geen file explorer.... Hoe moet ik nu de .apk files die ik op mijn SD kaart had staan installeren? Gelukkig bood de excellente Marketplace Astro aan, waarmee ik gelukkig die .apk nog kon vinden en installeren. Het was een vreemde gewaarwording om niet zomaar je toestel te kunnen verkennen... hoe kun je zonder zoiets fatsoenlijk onnodige dingen van je geheugenkaart gooien of kopieren of aanpassen?
Met dit soort zaken kan ik gelukkig niet al te erg zitten, aangezien er apps zijn om dit soort tekortkomingen op te vullen.
Sense
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/Sense%20home.png
Na de Wizard kreeg ik het bekende HTC Sense te zien. Het eerste wat opvalt is dat alles er zo gelikt uitziet. Geen scherpe hoeken zoals in Windows Mobile, wat het geheel een beetje speelse indruk geeft. De indeling van het homescreen is makkelijk te verbouwen, met behulp van widgets, applicaties, snelkoppelingen en mappen. Dit geeft de Android Sense een wat meer dynamische uitstraling. Het verschil tussen de WM sense en de Android sense is dat je bij WM kiest wat je niet wilt zien en bij Android kies je wat je wel wilt zien. Android geeft je 7 tabbladen die je naar eigen inzicht in kan vullen met dingen, WM sense geeft je meer dan 10 tabbladen waarvan ik altijd maar de helft gebruik.
Een belangrijk onderdeel van Sense is de tab met emails. Persoonlijk vind ik de WM email tab beter en dat zal ik proberen hier te laten zien.
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/Sense%20Mail.png
De reden waarom tabs en daarmee Sense worden gebruikt is dat je in één oogopslag de informatie kan zien je die wilt zien zonder daarvoor eerst een applicatie op te hoeven starten. Dit is precies waarom de mail tab faalt in Android. Voor één email account is het prima, maar iedereen heeft tegenwoordig wel een privé account, een bedrijfs/school/universiteits account en minimaal één spamaccount (voor als je sommige dingen langer nodig hebt dan 10-minutemail je geeft :P ). In WM Sense heb je die emailaccounts rechts in het scherm staan als envelopjes, een korte klik is genoeg om daar de laatste mail van te zien.
Mail en agenda
In Windows Mobile ik synchroniseerde altijd mijn Exchange mails, agenda en taken met mijn telefoon. Contacten synchroniseren was nooit nodig omdat ik die toch gewoon via de company directory kon ophalen als ze nodig waren. Wat dat betreft heeft Android gelukkig met 2.2 (Froyo) een flinke fout goed gemaakt. Vóór Froyo kon je niet in de company directory contacten ophalen. Helaas is het nog niet mogelijk meer informatie te zien over deze contacten, zoals hun verblijfsplaats en telefoonnummers (of het zit heel goed verstopt). Dit is een kleine issue maar gelukkig omheen te werken met een adresboek via het internet (als je bedrijf dat tenminste heeft).

Toevallig kwam er op dat moment een appointment binnen via de mail. Waar ik bij WM altijd gewend was dat er een apart vak bovenin de mail stond met de details van het voorstel, zag ik die niet staan in Android. Sterker nog, alleen de inhoud van de appointment was te lezen en ik kon accepteren of weigeren. Niks aan de hand zou je zeggen, ware het niet dat er in de inhoud geen tijd en locatie stond. Ik kreeg dus de keuze een appointment te weigeren of te accepteren zonder dat ik een tijd of locatie kon zien. Dit was een beetje vreemd, dus ben ik naar de oorzaak gaan zoeken... In WM kreeg ik wel gewoon de details van het vergaderverzoek door, met tijd en locatie.
Inmiddels ben ik er nog niet achter hoe dat kwam, ik heb geprobeerd het te reproduceren met als enige verschil dat ik een nederlandse outlook heb en de verzender van het eerste appointment een engelse...
Helaas heb ik hier geen screenshot van, want dat mailtje verdween toen ik 'm accepteerde, wat natuurlijk ook al heel vreemd is. Het staat wel in mijn agenda goed overigens.

Nu komt de grootste ergernis bij mail in Android, mails die ik op m'n telefoon al heb gelezen krijg ik later op m'n thuiscomputer nog gewoon als ongelezen te zien en omgekeerd geldt dat ook... Dit is zowel met Exchange mail en met hotmail en is redelijk irritant. Als je net een nieuw mailtje hebt gelezen op je pc en Android synchroniseert een halfuur later krijg je het mailtje als ongelezen te zien op je pc, terwijl deze gewoon op de server staat als gelezen.

In de kalender missen sommige dingen wel, hieronder staan hetzelfde appointment in WM en in Android:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/Afspraak.png
In het scherm van WM zit nog veel meer informatie, de Android kalender neemt niet alles mee van die afspraak, zoals status (wat wel handig is als je geen zin hebt voor een heleboel zaken je telefoon op stil moet zetten en daarna weer terug veranderen). In Android wordt de opgegeven status dus niet gekoppeld aan een geluidsprofiel op je telefoon.
Verder is er weinig verschil tussen de WM kalender en de Android kalender (logisch, want ze zijn beiden custom van HTC).
Andere opvallende zaken
Naast het feit dat een file explorer ontbreekt heb ik ook door andere oorzaken het gevoel dat Android oppervlakkig is. Dit is niet echt zo, maar bij WM heb ik persoonlijk altijd het idee dat er meer achter zit en dat ik meer kan aanpassen... Of het nou om de opacity van je sense tab gaat of het lettertype of de structuur van het programma menu, in WM kon je dit allemaal aanpassen op de 1 of andere manier.

Ik ben echter wel een groot fan van een overzichtelijk Home screen, toen ik een iPhone gebruikte was het eerste wat ik me afvroeg waar is het Homescreen waar je alles overzichtelijk kan zien in 1 oogopslag... Ik dacht dat ik in het programma menu vast zat :9
Het Android Home screen vind ik wel fijner dan die van WM, zelfs met Cookie's Hometab, voornamelijk omdat het er leuker uitziet. De tabs van Android zijn daarentegen wat minder, met name de mail tab.
Tja en nu nog kiezen
Windows Mobile voelt degelijker aan, onder andere de mailapplicatie en contact applicatie is net wat beter dan in Android en in snelheid is er nauwelijks verschil. Maar het sterke punt van Android is dat alles zo naadloos in elkaar overloopt, de integratie met allerlei sociale netwerken en andere sites is zoveel beter in Android. De marketplace bevat heel veel apps, waarvan hooguit de helft geen totale onzin is.

Het gevoel wat ik aan deze 2 OSen overhoud is dat Android sommige zakelijke functies mist, maar de functies die zowel WM als Android heeft doet Android vele malen beter. Waar Windows Mobile het goed doet met aanpasbaarheid, is dat bij Android niet nodig om het OS er leuk uit te laten zien. Toegegeven, kleine ongemakken zijn in Android moeilijker weg te werken, maar er zijn er ook wel wat minder.

Android heeft met de standaard browser al zoveel beter internet dan Windows Mobile en met de schermgrootte van de HD2 kan dat tegen geen enkele telefoon op die ik in Nederland heb geprobeerd. Je hoort tegenwoordig wel vaak dat Flash verouderd is, maar eigenlijk kan je er op internet niet omheen, en Android speelt flash zoveel beter af dan WM, zelfs 10.1.
In een winkel heb ik de lelijk uitziende Desire uitgeprobeerd, maar ik miste direct het grote scherm van m'n HD2. Ik ben niet compleet lyrisch over Android, maar voor mijn gevoel heeft het wel in combinatie met de HD2 gezorgd voor een telefoon die met de combinatie van hardware, software en functionaliteit met kop en schouders boven andere telefoons in Nederland uitsteekt. (totdat de Desire HD hier is waarschijnlijk :P )

Vastlopers in Android heb ik tot nu toe nog niet gehad, maar ik gebruikt het ook nog maar 10 dagen. (Dat Windows Mobile vast loopt is overigens ook een vooroordeel, dat gebeurt echt zelden.) Af en toe moet je nog wel even wachten voordat het lockscreen verschijnt maar dat zijn kinderziektes. Wat een ervaren WM gebruiker zal merken is dat Android heel zwaar leunt op de hardware knoppen, terwijl WM overal een software button voor geeft( wat niet geen slecht punt is (bij mijn vorige 3 HTC toestellen waren na een jaar nog maar 1 of 2 werkende hardware buttons over)

Mocht alles mis gaan, kan ik altijd nog m'n telefoon resetten zodat ik terug ben in het vertrouwde Windows Mobile.

Volgende: [deel 2] HTC HD2: Android of toch maar Windows Mobile 08-'10 [deel 2] HTC HD2: Android of toch maar Windows Mobile

Reacties


Door Tweakers user GZFan, zaterdag 21 augustus 2010 19:18

Ik gebruik GMail; en bij mij synchroniseren de mailboxen wel. Dus als ik een mail lees op mijn mobiel (HTC Hero), staat die ook als gelezen gemarkeerd in Thunderbird (of Outlook)... Werkt prima, begrijp niet waar dat bij jou mis gaat...

Door Tweakers user Sebazzz, zaterdag 21 augustus 2010 19:55

Heb je de screenshots op dezelfde locatie en tijd genomen, je lijkt in Android een wat beter bereik te hebben.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 21 augustus 2010 20:09

wat GZFan, zegt, alleen gebruik ik Google App (met domein).

en behalve een android phone ook een e71, die combi werkt naar mijn idee een stuk beter dan exchange.. maar is natuurlijk wel een omschakeling... die niet voor iedereen altijd ideaal is,

maar als je om zou schakelen vanuit hotmail - moet je het zeker doen, hotmail bied al tijden niet de goede services die google apps wel weet te bieden, de betere mail client en betere calendar opties zijn er daar maar 2 van..

Door Tweakers user Petervanakelyen, zaterdag 21 augustus 2010 20:09

Fantastisch. Ik zit nu ook al meer dan een maand te twijfelen of ik Android of WM6.5 op mijn HTC TyTn 2 zet.

Op dit moment staat er WM6.5 op, volledig ingesteld volgens mijn behoeften, maar het voelt altijd aan alsof het beter kan terwijl ik het na uren getweak met PHM (register) en WinCE CAB Manager nooit beter krijg. Alle hardware werkt daarentegen gewoon wel.

Android, daarentegen, is mooi, soepel en vlot, veel meer dan Windows Mobile. Ook daar kan nog wat getweakt worden, maar de instellingen zijn veel initinuitiver dan onder WM. Probleem is de Hotmail-integratie (dagelijks gebruik, maar geen app die alles synchroniseert :'( ) en het feit dat filmpjes nog niet afgespeeld kunnen worden en de front-camera niet werkt (maar die ik gebruik ik toch nooit).

Moeilijk, moeilijk...

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 21 augustus 2010 20:41

Sebazzz schreef op zaterdag 21 augustus 2010 @ 19:55:
Heb je de screenshots op dezelfde locatie en tijd genomen, je lijkt in Android een wat beter bereik te hebben.
Kan ook gewoon zijn dat de signaalsterkte in werkelijkheid gelijk is maar dat de schaalverdeling anders is. Net zoals Apple gedaan heeft met de iPhone 4.

Sense op men Touch Diamond 2 zag er toch net iets beter uit. Vooral die balk onderin het scherm is hier enorm lelijk. Ook was Sense volledig geintegreerd waardoor je bijna geen enkel venster meer tegen kwam dat van WiMo zelf was. Hierdoor verloopt de bediening enorm vlot.

Sense is wel iets dat ik mis op men xperia x10.

Peter, wat bedoel je met het niet afspelen van filmpjes? Sommige andoid versies hebben geen eigen divx/xvid ondersteuning. Dit kan je wel bekomen door een andere mediaspeler te installeren. Zelf gebruik ik rockplayer.

Door Tweakers user Petervanakelyen, zaterdag 21 augustus 2010 20:51

Nee, er is gewoon nog geen enkele mogelijkheid tot het spelen van een filmpje. Na een seconde of 2 hangt het gewoon terwijl het geluid stottert. Het zal wellicht iets te maken hebben met hardware acceleratie op de TyTn 2.

Door Tweakers user Okki5, zaterdag 21 augustus 2010 21:23

GZFan schreef op zaterdag 21 augustus 2010 @ 19:18:
Ik gebruik GMail; en bij mij synchroniseren de mailboxen wel. Dus als ik een mail lees op mijn mobiel (HTC Hero), staat die ook als gelezen gemarkeerd in Thunderbird (of Outlook)... Werkt prima, begrijp niet waar dat bij jou mis gaat...
Het gaat bij mij niet om een gmail of hotmail account waar ikd ie problemen mee had, het gaat om een Exchange email account van m'n universiteit. Hierop kreeg ik een uitnodiging voor een vergadering die je kan accepteren of weigeren, maar ik kreeg de locatie en tijd niet te zien.
Door T.net user Sebazzz, zaterdag 21 augustus 2010 19:55
Heb je de screenshots op dezelfde locatie en tijd genomen, je lijkt in Android een wat beter bereik te hebben.
Dat is grappig, het was mij niet eens opgevallen, ze zijn op dezelfde locatie genomen, maar wellicht is de vertaling van signaal naar balkjes wat anders op de beide besturingsystemen.
Door T.net user i-chat, zaterdag 21 augustus 2010 20:09
wat GZFan, zegt, alleen gebruik ik Google App (met domein).

en behalve een android phone ook een e71, die combi werkt naar mijn idee een stuk beter dan exchange.. maar is natuurlijk wel een omschakeling... die niet voor iedereen altijd ideaal is,

maar als je om zou schakelen vanuit hotmail - moet je het zeker doen, hotmail bied al tijden niet de goede services die google apps wel weet te bieden, de betere mail client en betere calendar opties zijn er daar maar 2 van..
Je hebt zeker gelijk wat dat hotmail en gmail betreft, maar ik gebruik zoals eerder gezegd exchange voor mijn kalender ed.

ik reageer later wel op de rest.

Door Tweakers user Thieudebeu, zondag 22 augustus 2010 11:37

Aangezien je als nadeel van de HTC Desire opgeeft, dat je het scherm mist van de HD2.

Kijk even naar de HTC Desire HD, word hoogstwaarschijnlijk 15 september aangekondigd.


Verder wel een goede kritieke kijk op de verschillen tussen de 2 os'en. Android blijft in ieder geval groeien, en google wil met android gewoon naar de top dus blijven ze het ook verbeteren. Dus grote kans dat het in de toekomst misschien wat makkelijker gaat. Alhoewel je niks aan de toekomst hebt, want je hebt t nu nodig :9

[Reactie gewijzigd op zondag 22 augustus 2010 11:47]


Door Tweakers user Sorbo, zondag 22 augustus 2010 12:23

Op zich vind ik de verschillen tussen WiMo en Android nog wel meevallen, zolang je op WiMo maar sense gebruikt. Dat is ook meteen het enige prettige aan WiMo, want voor de rest is het outdated en gewoon vervelend om mee te werken.

Ben zelf via Symbian van WiMo naar Android gegaan, en zou voor geen goud meer terug willen. Dat met die HW buttons was even wennen, maar binnen een dag ben je daar helemaal aan gewend :)

Voor zakelijke (exchange) mail zou ik inderdaad bij WiMo blijven, maar daar heb ik toch geen last van :) (Supermarkten doen geen exchange ;))

Door Tweakers user Okki5, zondag 22 augustus 2010 13:00

Sorbo schreef op zondag 22 augustus 2010 @ 12:23:
Ben zelf via Symbian van WiMo naar Android gegaan, en zou voor geen goud meer terug willen. Dat met die HW buttons was even wennen, maar binnen een dag ben je daar helemaal aan gewend :)
Het is juist het gebruik aan HW buttons wat mij bezorgd maakt, zoals ik al in mijn review had vermeld werkten bij mijn vorige 3 HTC toestellen na ongeveer een jaar nog maar 1 of 2 knoppen. Dit was met Windows Mobile, dus ik gebruikte die knoppen zelden maar vervelend was het wel. Met Android kan je niet om de HW buttons heen, dus ik vrees voor een onbruikbaar toestel met de gedachte in het achterhoofd dat die hardwarebuttons van HTC altijd al slecht zijn geweest. Hopelijk weet HTC inmiddels wel hoe ze HW buttons moeten maken, anders heb ik medelijden met de eigenaren van HTC android toestellen.

Door Tweakers user Sebazzz, zondag 22 augustus 2010 14:01

Bij sommige Android telefoons zijn de hardwareknoppen onderdeel van het touchscreen. Het leuke is dat je dan ook eroverheen kan scrollen en niet met je vinger in het beeld zit :)

Door Tweakers user elmoxx, maandag 23 augustus 2010 14:25

Goede blog, met veel interesse gelezen. Ik raad je aan dit stuk tekst wat om te bouwen tot een review van zowel android als WM in een. Kunnen veel tweakers wat aan hebben denk ik!

Door Tweakers user Okki5, dinsdag 24 augustus 2010 16:27

elmoxx schreef op maandag 23 augustus 2010 @ 14:25:
Goede blog, met veel interesse gelezen. Ik raad je aan dit stuk tekst wat om te bouwen tot een review van zowel android als WM in een. Kunnen veel tweakers wat aan hebben denk ik!
Ha dankje, ik zal binnenkort een deel 2 posten met wat vergelijkingen!

Door Tweakers user al_moustafa96, vrijdag 25 februari 2011 23:53

Ik wil graag weten hoe ik een android op mijn hd2 kan zetten want windows is niet erg leuk
Help graag

Reageren is niet meer mogelijk