[deel 2] HTC HD2: Android of toch maar Windows Mobile

Door Okki5 op vrijdag 27 augustus 2010 13:25 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 6.375

Zoals sommige van jullie weten heb ik in mijn vorige blog mijn eerste impressies gegeven van Android op de HD2, enigsinds vergelijkend met Windows Mobile. Een goede tip uit de reacties (van elmoxx om precies te zijn), heeft tot dit deel 2 geleid. Het heeft even geduurd, maar er kwamen nog wat her-tentamens tussendoor :) Er zullen nog meer delen volgen, dus vergelijkingen die jullie zouden willen zien, gaarne even melden in de reacties.
Deel 2: Basis Exchange ondersteuning
In dit deel heb ik een tweetal handelingen uitgevoerd met zowel Windows Mobile en Android, om alvast de conclusie te verklappen, het is zoals je verwacht :P Het gaat om de volgende twee handelingen:

1) Een mail sturen met een exchange account naar een persoon uit de bedrijfsmap (GAL) (dus geen lokaal contact) en een BCC toevoegen.

2) Een kalender gebeurtenis aanmaken en daar mensen voor uit nodigen.

Zoals je misschien wel zult zien is de Windows Mobile versie niet de standaard van HTC, maar dat maakt verder niks uit voor de handelingen, aan Outlook is niks verandert. De Android versie die ik gebruik is 2.2 (ook wel bekend als Froyo).
De vergelijking doe ik aan de hand van op volgorde gesorteerde screenshots, met de gebruikte knoppen rood omcirkelt.

Ik heb geprobeert de stappen zoveel mogelijk gelijk te houden, beginnend bij het homescreen ( :| ik zie nu dat er een Duitse RSS op m'n homescreen staat in WM). Helaas is niet alles helemaal perfect gegaan, daarom heb ik een verhaaltje toegevoegd. Ik ben mij ervan bewust dat er snellere manieren zijn dan weergegeven, maar dat maakt voor de vergelijking niks uit. De enige afsnijroute die ik kan verzinnen is om een shortcut naar nieuwe mail op het homescreen te zetten (mogelijk in zowel android als WM).
Vergelijking 1
Om maar met de deur in huis te vallen, hier is de volgorde van handelen in Windows Mobile. (Klikken voor groot)
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/Windowsmail.jpg
Zoals je hier kunt zien bestaat deze handeling uit 7 stappen. Vanaf het homescreen gaan we naar het email-tab, daar drukken we op menu om het venster "nieuwe email" te openen. In dat venster is een druk op "Aan:" genoeg om de contactlijst te openen, die in Windows uit 3 tabbladen bestaat. Hiervan is de eerste lokaal en de laatste de bedrijfsmap. Na de laatste tab aangetikt te hebben kan je een naam invoeren, waarna Windows Mobile automatisch de GAL doorzoekt en suggesties geeft. Even op gereed klikken en we zijn weer terug bij het mailtje, waar het BCC veld al op ons wacht. Nu nog even op verzenden klikken en dan zijn er weer 2 mensen blij gemaakt met een onzinnig mailtje.

In Android is het niet veel anders, dat er toevallig een snelkoppeling naar mail op het Homescreen staat maakt niet uit voor de stappen, de eerste 3 zijn in Windows Mobile en Android nagenoeg identiek. Het enige verschil is dat Windows Mobile een schermknop heeft voor het menu en je bij Android een hardware knop moet gebruiken.
Hier zijn de screenshots:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/Android%20mail.jpg
In stap 4 verschillen de twee besturingssystemen ook nauwelijks, hoewel ik mij kan voorstellen dat mensen liever op een contact icoon (in Android) klikken dan op het woordje "Aan:" (Windows Mobile). Stap 5 laat zien dat Android meer in mappen werkt, en Windows Mobile meer in tabs. Verder gaat de bedrijfsmap doorzoeken hetzelfde, hoewel Windows Mobile suggesties geeft en continu zoekt terwijl Android pas zoekt zodra je op zoeken drukt en geen suggesties geeft. Android is daarnaast van mening dat het BCC veld niet standaard weergeven dient te worden, dus moet je dat veld activeren via het menu. Verzenden is weerom de laatste stap.

In het kort lijkt er weinig verschil tussen Android en Windows Mobile in deze stappen, hoewel WM toch stiekem mijn voorkeur krijgt omdat ik het idee van verschillende contactlijsten onderverdeelt in tabs fijner en overzichtelijker vind.

Om een reden die jullie verderop in deze blog duidelijk zal worden heb ik een third party exchange client voor Android aangeschaft, die de naam Touchdown Exchange draagt van het bedrijf Nitrodesk. Hier volgt de volgorde van handelen:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/Touchdown%20mail.jpg
De eerste 3 stappen komen wederom zeer overeen met de bovengenoemde clients. Stap 4 daarentegen laat een andere opvatting van mail versturen zien, het is gewoon een wizard mail samenstellen met tabbladen. Door op de knop GAL te drukken wordt een popup geopend die zoeken in de (je raadt het al) GAL mogelijk maakt. Helaas geen suggesties, maar de zoekfunctie werkt prima. Dan kunnen we verder naar het tabblad BCC, waar we meteen een adres kunnen invoeren, wederom met de mogelijkheid om GAL te gebruiken. Dan komen we bij de laatste stap aan en daar zie je een belachelijk klein invoerveld, wat de zojuist hoog opgebouwde overzichtelijkheid van het programma helaas laat kelderen.

Al met al is Touchdown een prima app, maar voor die laatste stap is maar 1 ding te zeggen. Jammer, het had zo goed kunnen zijn.
Vergelijking 2
Nu komt dan eindelijk de reden waarom ik Touchdown gekocht heb voor Android, na vele zoekpogingen ben ik er niet in geslaagd om te vinden hoe ik vanuit android mensen een automatisch verzoek tot een afspraak/vergadering verzenden. Daarnaast is de kalender van Android vreselijk beperkt (invulvelden en opties).
Eerst maar Windows Mobile, om jullie nieuwsgierigheid nog wat te voeden:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/windowsuitnodiging.jpg
Van het homescreen gaan we naar de kalendertab, waar het menu de optie new appointment geeft. Nu worden we getrakteerd op een grote lijst met alle mogelijke opties die Exchange ondersteund voor appointments. Na locatie en titel te hebben ingevuld is naar benden scrollen genoeg om te mensen toe te voegen aan die afspraak. Leuk detail is dat we zowel verplichte als optionele personen kunnen toevoegen. Een genodige selecteren gaat weer hetzelfde als bij mail de geadresseerde opzoeken en dan is deze niet veeleisende uitnodiging compleet.

Nu in Android met Touchdown:
http://content.wuala.com/contents/ocoppejans/Documenten/Tweakers%20blog/blog2/Touchdown%20agenda%20afspraak.jpg
Hier is weinig anders dan in Windows Mobile, eenzelfde soort lijst geeft vele mogelijkheden om in te vullen, maar Optionele genodigden kan je bij CC invullen.
Conclusie
Mocht je dit als een wedstrijd zien tussen Windows Mobile en Android, dan is Windows Mobile duidelijk de winnaar. Maar de mankementen (gebrek aan uitnodigingen en tasks!!) van Android zijn gelukkig heel goed te compenseren met Exchange apps zoals Roadsync en Touchdown. Ik heb maar besloten om voor Touchdown te gaan (de prijs scheelt toch maar 10 euro) omdat het wat fijnere widgets heeft dan Roadsync en meer opties.
Feit blijft dat Android op dit gebied dus alléén kan tippen aan Windows Mobile als je een Roadsync of Touchdown koopt (10 respectievelijk 20 euro).

[update] Ik ben vergeten te melden dat Android veel goed maakt door meerdere kalenders te ondersteunen!!.
Ook staan hier nog wat vragen uit de comments beantwoord:
- werkt de android market handig?
Ja, veel beter dan Windows Markteplace of OMarket, meer keuze en betere integratie in het besturingssysteem.
- is de google maps die mee komt beter/slechter?
Tot nu toe heb ik weinig verschil gemerkt, maar ik zal later nog wel een blog post maken over navigatie.
- lopen de animaties beter/slechter?
Dit is me niet negatief of postief opgevallen, maar nu ik erop let, de weer animatie (van Sense) in Android loopt iets soepeler dan in Windows Mobile.
Wat films betreft is er geen verschil tussen Windows Mobile en Android, 480P is op beide OSen even vloeiend.
- kun je de agenda synchroniseren met meerdere servers/kalenders? (want in google calendar kan ik meerdere kalenders maken, echter maar 1 synct met winmo via activesync)
Ja dat kan, een heel groot voordeel!!, ik zal het ook nog wel even in de blog post zetten, want Android maakt hiermee veel goed. In combinatie met Touchdown is het zelfs mogelijk 2 exchange account volledig te laten synchroniseren(dus 2 kalenders enzo). Dat komt perfect uit, want mijn prive adres is hotmail, wat maandag ook Exchange krijgt.
- is er een tast manager en heb je die wel/niet nodig?
Tja, persoonlijk vind ik ḿ nodig. Ik gebruik Taskiller (lol ja tas-moordenaar dus, zonder extra k). Er is een merkbare traagheid in Need for speed Shift als er op de achtergrond nog 10 programma's draaien.
- functioneert multi tasken een beetje?
Switchen tussen taken kan makkelijk door de home knop ingedrukt te houden, waar je de laatst geopende programma's ziet. Mits deze niet gekilled zijn kan je er direct naar overschakelen.
- zit er een fijne foto browser op zoals op de hd2? (fijn is een mening, maar hoe vergelijkt dat met elkaar?)
Ja, persoonlijk vind ik de standaard Android browser ongeveer net zo fijn qua weergave als Opera in Windows Mobile. Maar het is wel aan te raden om Dolphin browser te installeren in Android, want die ondersteund wél tabbed browsing.
- kan froyo ook als modem functioneren wanneer aangesloten op je pc/laptop?
Jazeker, net even geprobeerd en het werkt net zo goed als in Windows Mobile.
- reageert de touch-screen beter/slechter door andere drivers?
Ik kan je vraag niet precies volgen, voor Android doet de laatste driver het prima, maar soms moet je even 5 seconden geduld hebben voordat je kan unlocken. Daar wordt nog aan gewerkt door de devs. Met de Windows Mobile drivers heb je in Android natuurlijk niks meer te maken, maar ik kan wel zeggen dat in Windows Mobile de Chainfire drivers een groot verschil maken in video playback.

Volgende: HTC HD2: Android of toch maar Windows Mobile 08-'10 HTC HD2: Android of toch maar Windows Mobile

Reacties


Door Tweakers user Arfman, vrijdag 27 augustus 2010 14:01

Leuke vergelijking, erg nuttig ook :)

Door Tweakers user r-vos, vrijdag 27 augustus 2010 14:09

Als je een vergelijking maakt over een product wat gemaakt is door Microsoft, vindt ik het persoonlijk niet zo gek dat Microsoft's OS de voordelen in huis heeft.

Zou je het bijvoorbeeld vanuit de oogpunten van alle Google diensten gaan bekijken, dan gaat Microsoft ook zeker niet winnen. :)

Just my 2 cents.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 27 augustus 2010 14:09]


Door Tweakers user Salandur, vrijdag 27 augustus 2010 14:41

Nu komt dan eindelijk de reden waarom ik Touchdown gekocht heb voor Android, na vele zoekpogingen ben ik er niet in geslaagd om te vinden hoe ik vanuit android mensen een automatisch verzoek tot een afspraak/vergadering verzenden. Daarnaast is de kalender van Android vreselijk beperkt (invulvelden en opties).
Dat gaat eenvoudig bij het toevoegen van een afspraak in de agenda: vul het emailadres in bij guests en de ander krijgt een vergaderverzoek. Zit gewoon in de standaard agenda app.

Ik heb echter geen ervaring met de exchange koppeling.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 27 augustus 2010 14:42]


Door Tweakers user Ywa, vrijdag 27 augustus 2010 15:11

Ik zou graag ook vergelijkingen willen zien over niet-Exchange/mail zaken. Zoals de kwaliteit van de browsers, instant msg (MSN e.d.), aantal apps (nieuws/TV gids etc.).

Ik heb namelijk zelf een Samsung Omnia i900 gepatched naar custom WinMo 6.5. Maar ben alles behalve tevreden. Het werkt simpelweg gewoon niet fijn en er zijn tevens weinig apps in de store (niet eens een Nu.nl app :( ). En ik wil graag weten of Android op andere vlakken beter werkt.

Door Tweakers user Johnny5, vrijdag 27 augustus 2010 15:52

Ywa schreef op vrijdag 27 augustus 2010 @ 15:11:Het werkt simpelweg gewoon niet fijn en er zijn tevens weinig apps in de store (niet eens een Nu.nl app :( ). En ik wil graag weten of Android op andere vlakken beter werkt.
over fijn kan ik weinig zeggen. maar je kunt de merketplace op een andere taal./land zetten. je krijgt dan andere apps. in mijn ogen een tikkeltje stom, maar je kunt er meer vinden. ik heb een hd2 met stock rom 1.48 en marketplace geupdate... nu.nl (of was het nu.ml?) staat er gewoon in.

verder, leuk om de vergelijking eens te lezen. maar zoals anderen al reageerde mis ik vergelijkingen met andere functies. ik heb nog vragen als:
- werkt de android market handig?
- is de google maps die mee komt beter/slechter?
- lopen de animaties beter/slechter?
- kun je de agenda synchroniseren met meerdere servers/kalenders? (want in google calendar kan ik meerdere kalenders maken, echter maar 1 synct met winmo via activesync)
- is er een tast manager en heb je die wel/niet nodig?
- functioneert multi tasken een beetje?
- zit er een fijne foto browser op zoals op de hd2? (fijn is een mening, maar hoe vergelijkt dat met elkaar?)
- kan froyo ook als modem functioneren wanneer aangesloten op je pc/laptop?
- reageert de touch-screen beter/slechter door andere drivers?

meer vragen kan ik zo snel niet bedenken.

Door Tweakers user Ywa, vrijdag 27 augustus 2010 16:06

Ik kan Nu.ml niet terug vinden. Misschien toch maar even de settings goed controleren.

Door Tweakers user Okki5, vrijdag 27 augustus 2010 19:01

r-vos schreef op vrijdag 27 augustus 2010 @ 14:09:
Als je een vergelijking maakt over een product wat gemaakt is door Microsoft, vindt ik het persoonlijk niet zo gek dat Microsoft's OS de voordelen in huis heeft.

Zou je het bijvoorbeeld vanuit de oogpunten van alle Google diensten gaan bekijken, dan gaat Microsoft ook zeker niet winnen. :)

Just my 2 cents.
Het gaat er niet om dat het van Microsoft is, het is gewoon een enorm veel gebruikte bedrijfsomgeving en in mijn wereld moet een smartphone met de meest gebruikte bedrijfsapplicaties goed werken. Als je een smartphone maakt vind ik niet dat je om de zakelijke kant heen kan en dan met name Exchange, bij vorige Android builds was er nog niet eens GAL. Android loopt een beetje achter wat dat betreft, ook het gebrek aan tasks geeft de mail en organizer een beetje achterstand op andere OSen.

Maar begrijp mij niet verkeerd, naast dit zijn er denk ik weinig dingen waar Android nog achterloopt op Windows Mobile.

Door Tweakers user zzattack, zaterdag 28 augustus 2010 09:22

Welke ROM gebruik je precies?

Door Tweakers user Okki5, zaterdag 28 augustus 2010 20:24

De rom is van Dutty, creme de la creme v7.

Mocht je willen weten welke android distributie ik heb, dat is Mattc 1.6b

Door Tweakers user Okki5, zaterdag 28 augustus 2010 20:45

Johnny5 schreef op vrijdag 27 augustus 2010 @ 15:52:
[...]
over fijn kan ik weinig zeggen. maar je kunt de merketplace op een andere taal./land zetten. je krijgt dan andere apps. in mijn ogen een tikkeltje stom, maar je kunt er meer vinden. ik heb een hd2 met stock rom 1.48 en marketplace geupdate... nu.nl (of was het nu.ml?) staat er gewoon in.

verder, leuk om de vergelijking eens te lezen. maar zoals anderen al reageerde mis ik vergelijkingen met andere functies. ik heb nog vragen als:
...
meer vragen kan ik zo snel niet bedenken.
Lol dankjewel, hier kan ik wat mee. Ik zal er nu een paar beantwoorden, de rest heb je van mij tegoed in latere blogposts.
[quote]
- werkt de android market handig?[/quote
Ja, veel beter dan Windows Markteplace of OMarket
- is de google maps die mee komt beter/slechter?
Tot nu toe heb ik weinig verschil gemerkt, maar ik zal later nog wel een blog post maken over navigatie.
- lopen de animaties beter/slechter?
Dit is me niet negatief of postief opgevallen, maar nu ik erop let, de weer animatie (van Sense) in Android loopt iets soepeler dan in Windows Mobile.
Wat films betreft is er geen verschil tussen Windows Mobile en Android, 480P is op beide OSen even vloeiend.
- kun je de agenda synchroniseren met meerdere servers/kalenders? (want in google calendar kan ik meerdere kalenders maken, echter maar 1 synct met winmo via activesync)
Ja dat kan, een heel groot voordeel!!, ik zal het ook nog wel even in de blog post zetten, want Android maakt hiermee veel goed. In combinatie met Touchdown is het zelfs mogelijk 2 exchange account volledig te laten synchroniseren(dus 2 kalenders enzo). Dat komt perfect uit, want mijn prive adres is hotmail, wat maandag ook Exchange krijgt.
- is er een tast manager en heb je die wel/niet nodig?
Tja, persoonlijk vind ik ḿ nodig. Ik gebruik Taskiller (lol ja tas-moordenaar dus, zonder extra k). Er is een merkbare traagheid in Need for speed Shift als er op de achtergrond nog 10 programma's draaien.
- functioneert multi tasken een beetje?
Switchen tussen taken kan makkelijk door de home knop ingedrukt te houden, waar je de laatst geopende programma's ziet. Mits deze niet gekilled zijn kan je er direct naar overschakelen.
- zit er een fijne foto browser op zoals op de hd2? (fijn is een mening, maar hoe vergelijkt dat met elkaar?)
Ja, persoonlijk vind ik de standaard Android browser ongeveer net zo fijn qua weergave als Opera in Windows Mobile. Maar het is wel aan te raden om Dolphin browser te installeren in Android, want die ondersteund wél tabbed browsing.
- kan froyo ook als modem functioneren wanneer aangesloten op je pc/laptop?
Jazeker, net even geprobeerd en het werkt net zo goed als in Windows Mobile.
- reageert de touch-screen beter/slechter door andere drivers?
Ik kan je vraag niet precies volgen, voor Android doet de laatste driver het prima, maar soms moet je even 5 seconden geduld hebben voordat je kan unlocken. Daar wordt nog aan gewerkt door de devs. Met de Windows Mobile drivers heb je in Android natuurlijk niks meer te maken, maar ik kan wel zeggen dat in Windows Mobile de Chainfire drivers een groot verschil maken in video playback.

Door Tweakers user Rowdy.nl, maandag 30 augustus 2010 15:27

Leuke vergelijking, deel 1 ook al met plezier gelezen.

Ik heb een tip, of iig iets dat ik persoonlijk anders zou doen; werk met test emails/contacten. Stuur jezelf wat mailtjes die je laat zien in de screenshots; maak een paar test emailadressen aan met bijbehorende contactpersonen. Dat leeft wat meer dan zwart gevlekte screenshots. Maar da's misschien mijn persoonlijke visie, dat stoorde me al een beetje in deel 1 en nu weer... :P

Ik denk dat je daardoor je blog/review een nèt iets professioneler tintje geeft... ;)

Door Tweakers user Okki5, maandag 30 augustus 2010 16:55

Rowdy.nl schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 15:27:
Leuke vergelijking, deel 1 ook al met plezier gelezen.

Ik heb een tip, of iig iets dat ik persoonlijk anders zou doen; werk met test emails/contacten. Stuur jezelf wat mailtjes die je laat zien in de screenshots; maak een paar test emailadressen aan met bijbehorende contactpersonen. Dat leeft wat meer dan zwart gevlekte screenshots. Maar da's misschien mijn persoonlijke visie, dat stoorde me al een beetje in deel 1 en nu weer... :P

Ik denk dat je daardoor je blog/review een nèt iets professioneler tintje geeft... ;)
Ten eerste bedankt voor het compliment en ten tweede, ik vond die vlekken ook een beetje vervelend. In de volgende vergelijking zal ik test dingen gebruiken.
Heb je nog suggesties voor een volgende vergelijking?

Door Tweakers user Rowdy.nl, donderdag 2 september 2010 12:12

Okki5 schreef op maandag 30 augustus 2010 @ 16:55:
[...]

Ten eerste bedankt voor het compliment en ten tweede, ik vond die vlekken ook een beetje vervelend. In de volgende vergelijking zal ik test dingen gebruiken.
Heb je nog suggesties voor een volgende vergelijking?
Nope, keep up the good work ;)

Reageren is niet meer mogelijk